Japansk trykmassage kan mere end den klassiske massage

Mit første møde med japansk trykmassage ligger efterhånden nogle år tilbage. Dengang roede jeg og havde tit problemer med iskiasnerven og muskler og scener i den ene balle og ned i benet.

Ved et tilfælde så jeg et opslag i Lagkagehuset om Seitai-klinikken langt-fanden-i-vold ude på Amager, hvor Nobu Igarashi holder til og tilbyder japansk trykmassage.

Nobu er en venlig, rolig og beskeden mand. Men det skal man ikke lade sig narre af. For dælen, han tager fat med albue, underarm og tommelfingre. Det var ikke en hyggeforestilling og wellness, men meget effektivt. Ikke klaret med én behandling, men med mærkbar bedring allerede et døgn efter første behandling.

Siden tog jeg selv den klassiske uddannelse som lægeeksamineret fysiurgisk sportsmassør – og har nu fem års erfaring med det. For hver massagekilometer bliver du klogere og bedre. Og så melder trangen til efteruddannelse sig. For mig var jeg ikke i tvivl. Min efteruddannelse skulle være hos Nobu.

Jeg har nu færdiggjort et uddannelsesforløb over halvandet år hos Nobu og fået min autorisation i japansk trykmassage eller trykterapi. Det har været et meget lærerigt og spændende forløb ind i en anden tænkning om kroppens sammenhænge og nye måder at løsne op for spændte muskler, led og organer.

Baggrunden for japansk trykmassage

I Japan er der to hovedretninger inden for massagen: Shiatsu og Seitai. Hvor Shiatsu’en er beslægtet med akupressur og akupunktur er Seitai en kombination af kiropraktik og trykmassage. Men Nobu – og nu også jeg selv – arbejder alene med trykmassagedelen af Seitai.

Og Nobu har givet den traditionelle japanske trykmassage et twist – tvunget af omstændighederne, da han for mange år siden kom til Danmark og begyndte at praktisere.

For danskerne er en del større og ofte mere korpulente end japanerne. Så den japanske trykmassage, hvor trykket leveres af tommelfingrene duer simpelthen ikke, hvis man vil blive i faget i længere tid og bevare sine tommelfingre intakt. Så han udviklede en ny teknik med brug af underarm og albuer.

Trykmassagens muskelmedianer

I den japanske trykmassage arbejder man med forskellige muskelmedian-baner, hvor de forskellige muskler i den pågældende median påvirker hinanden. En spænding i en muskel i låret påvirker muskler og/eller sener i underbenet og i ballen i samme medianbane, men kan også påvirke og skabe spændinger i muskler og sener i nabomedianerne.

I den japanske trykmassage laver man også direkte tryk ind på nerverne, fx iskiasnerven. Netop iskiasnerven er en ”trouble maker” ikke alene for smerter i balle, lænd og ben, men kan også være med til (sammen med armens muskler) at skabe spændinger i skulder og nakke, da den påvirker de tre muskelmedian-baner vi har langs mørbraden på hver side af rygsøjlen. Og når iskiasnerven er under pres, skyldes det spændinger i muskel-medianerne på ydersiden af vores ben, som ender oppe i ballen, hvor de påvirker en lille tværgående balle-muskel, der hedder piriformis. Piriformis ligger lige op af iskiasnerven.

Tænkningen i den japanske trykmassage er, at man skal løsne de spændte muskler og sener i de sammenhængende medianbaner. Man starter længst væk fra spændingsfeltet og arbejder sig frem af medianen mod det sted, hvor musklerne er hårdest spændt for. Det sker med et tryk ned i musklen og en glidende bevægelse med albuen, som dermed strækker musklen og løsner op for spændingen. Endvidere laver man også direkte tryk ned i musklernes hæftninger. Dette løsner de spændte muskler og øger blodgennemstrømningen og dermed helingsprocessen af musklerne.

Nobu giver sin behandling når folk er påklædt og ligger på siden. Jeg har valgt at kombinere den japanske trykmassage med den klassiske fysiurgiske sportsmassage, hvor jeg bruger massageolie, og klienten primært ligger på maven eller ryggen.