Kroppens fantastiske, naturlige selv-healing-system, men…

Kroppens fantastiske, naturlige selv-healing-system er et forunderligt værk. Det indprentede min læremester i japansk trykterapi, Nobu, mig, da jeg for nogle år siden stod i lære hos ham. Og han tilføjede formanende:

”Husk, det er ikke din behandling, der fikser klienten. Din behandling giver højest kroppens fantastiske, naturlige selv-healing-system en hjælpende hånd.”

Netop det med at give kroppen en hjælpende hånd er en vigtig pointe.  For kroppens selv-healing-system arbejder konstant på at holde kroppen i balance, bekæmpe ubalancer og infektioner, hele skader, løsne spændinger etc.

Så det jeg kan med massagen er at række kroppens selv-healing-system et par hjælpende hænder og albuer og dermed fremskynde kroppens healings-proces.

Massagen øger nemlig blodgennemstrømningen i muskelvævet – en vigtig del af healings-processen, når vi taler om at løsne muskelspændinger.

Kroppens fantastiske, naturlige selv-healing-system kommer til kort ved nogle kroniske smerter

MEN jeg møder også klienter, hvor både jeg og tilsyneladende også klientens eget selv-healing-system kommer til kort. Det er typisk klienter med kroniske smerter.

Der kan være mange forskellige årsager til, at vi har kroniske smerter. I nogle tilfælde kan det skyldes en fysisk skavank og måske har du fået det diagnosticeret. Men mange har også kroniske smerter, hvor lægerne simpelthen ikke kan forklare hvorfor. Trods diverse undersøgelser, scanninger etc.

Det kan være kroniske smerter i skuldre, ryg, nakke, hofter, knæ eller andre steder i kroppen. Kroniske smerter er af lægevidenskaben defineret som smerter i mere end tre måneder, så det er ikke nødvendigvis noget, der står på i flere år, før det betegnes som kronisk.

Selv har jeg i flere år haft smerter omkring min venstre hofte, balle og ben. Jeg er blevet udredt på Idrætsmedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital, hvor scanninger har vist, at min venstre lårbensknogle går skævt ind i hofteskålen og dermed laver slitage, der får kroppen til at producere knoglevæv et andet sted på hoften end det sted, hvor der sker slitage. Resultat, at jeg får ondt. Var jeg et ungt menneske, kunne de tilbyde operation. Men havde de kunnet tilbyde det også til min alder, så pænt nej tak.

Som lægen sagde til mig, udkommet af operationen er ikke altid overbevisende. Så jeg lever med mine hoftesmerter. Nobu’s japanske trykterapi hjælper og løsner, og så har jeg nogle dage uden smerter, det er skønt. Og med selvmassage, kan jeg også selv få spændingerne og smerterne væk.

Men så vender de tilbage, typisk hvis jeg har stået op i mange timer og masseret, har givet den gas til træning – eller har sovet dårligt og er stresset. Eller det hele i en kombi.

Mange kroniske smerter har ukendte årsager

Jeg har ikke svaret på, hvorfor mange mennesker oplever kroniske smerter. Desværre, for så var jeg sikkert blevet rig. Men svaret har lægevidenskaben heller ikke altid. Man ved dog, at mange faktorer kan spille ind i forhold til den enkeltes oplevelse af de kroniske smerter. Ud over fysik og biologi, så spiller også søvn, kost, livsvaner og psykisk velbefindende en medvirkende rolle.

Men uanset hvad, er det vigtigt for mig at sige, at det er ikke sikkert, at jeg kan afhjælpe dine kroniske smerter. Måske kan jeg lindre dem, og det er ikke engang altid sikkert.

Så hvis du kommer med kroniske smerter, er min tilgang, at vi over tre behandlinger ser, om behandlingerne giver en positiv effekt. Hvis ikke, er der ingen grund til at fortsætte.