Kropsterapi: Hvad vores krop husker og gemmer

I kropsterapi arbejder vi med kroppens forunderlige sammenhænge. Kropsterapi er en pulserende massage uden brug af olie. Med den pulserende massage frigør vi både de fysiske og psykiske spændinger, hvad enten der er tale om fysiske skavanker, spændinger og smerter eller psykiske issues. Issues som hænger sammen med uforløste konflikter, stress, anspændthed, angst, traumer eller andre psykiske problemstillinger.

I mine 10 år som massør har jeg haft mange klienter med mange forskellige årsager til spændinger og smerter i kroppen. Fra de typiske fysiske spændinger:

En weekend med hårdt gravearbejde i haven, for meget computerarbejde eller en alt for blød seng hos svigerforældrene i Jylland kan sætte sig sine spor i vores krop:  Ondt i nakke, skuldre, arme eller lænd. Oftest klarer vi det med nogle få gange på massagebriksen.

Men jeg har også klienter, hvor psykiske hændelser i livet har sat sig spor i kroppen. Endda varige, dybe spor. Spor, som vi måske i hverdagen ikke er så opmærksomme på. Fx langvarigt stress eller andet længerevarende pres, der sætter sine spor i kroppen i form af spændinger og smerter.

Men også chok, traumer og uforløste konflikter sætter sig og huskes af kroppen. Ofte måske uden at vi selv bemærker det.  Måske er det kommet snigende som en mere kronisk smerte et eller andet sted i kroppen. Uden at vi forbinder det med dén bestemte hændelse, som skete for fem, 10, 20 eller 30 år siden.

Ligesom også kost, alkohol, søvn, piller, motion (eller mangel på samme) spiller en rolle i forhold til spændinger og smerter.

Hvordan jeg bedre kan hjælpe de klienter, har jeg længe gerne villet lære mere om. Derfor har jeg nu i snart et år gået på Totem-skolens uddannelse for kropsterapi. Og i slutningen af marts færdiggør jeg min uddannelse som kropsterapeut.

Kropsterapi frigør både fysiske og psykiske spændinger

Kropsterapi ser på kroppen som et sammenhængende energisystem. Et energisystem hvor muskler, nerver, følelser, organer og organernes meridianbaner og zonepunkter er forbundne kar. Forbundne kar, der alle påvirker hinanden. De kinesiske medianbaner, der er forbundet med kroppens organer spiller en rolle. Samme medianbaner som akupunkturen også bruger. Hvert organ har sin medianbane, og hvert organ relaterer til bestemte muskler i kroppen og til bestemte følelser.

Fx er leveren forbundet med følelsen af (indestængt) vrede, aggression, bitterhed og stive holdninger. Og leverens muskler er en muskel ml. skulderbladene og vores brystmuskel.

En ubalance i leveren kan have fysiske årsager. Det kan fx være  et for stort alkoholforbrug eller at de muskler, der relaterer til leveren er blevet overanstreng.  Men det kan også skyldes, at en person bærer rundt på indestængt vrede og bitterhed. Måske fra en oplevelse, der ligger længere tilbage i tiden, eller måske bare nyligt opstået pga. en urimelig chef, partner eller lign.

Ubalancen ift. leveren kan vise sig på flere måder: Fx som spændinger langs levermeridianen, der bl.a. løber langs indersiden af låret. Det kan også være som spændinger i de muskler, der relaterer til leveren, dvs. musklerne mellem skulderbladene og brystmusklen.

Den pulserende kropsmassage virker som isbryder

Inden behandlingen starter spørger jeg ind til, hvad du gerne vil have fokus på i behandlingen. Kommer du med en skulder, der driller pga. for meget computerarbejde eller for hård træning, så er fokus på dét i behandlingen. Kommer du med spændte skuldre og nakke og føler dig tynget af stress og hårdt arbejdspres, så er det fokus for behandlingen og dialogen undervejs i behandlingen.

Formålet med kropsterapien er at få løsnet op for spændingerne i kroppens energisystem og genoprettet balancen.  Er der tale om nogle rent fysiske årsager, er der som regel ikke brug for de store samtaler undervejs i behandlingen.

Men er der tale om følelsesmæssige eller eksistentielle årsager, kan der undervejs i behandlingen komme hul på de oplevelser og følelser, der har ligget gemt som spændinger i kroppen.  Her kan den pulserende kropsmassage virke som den isbryder, der forløser spændingerne og den eller de oplevelser, der gemmer sig i spændingen, så du får sat ord og følelser på de spændinger, der ellers har været frosset inde i kroppen.

Fra 1. april 23 tilbyder jeg også kropsterapi ud over mine øvrige massager.