Overbelastningsskader i arm og skulder er svære at komme af med

Overbelastningsskader i arm og skulder kommer snigende. Og de kan være svære, at komme af med.

Vores muskler og seners tilstand kan bedst beskrives som grøn, gul og rød zone. I grøn zone er muskler og sener i god balance, bløde og smidige i afslappet tilstand. Alt er godt.

Men i gul zone er det ikke så godt, her er muskler og sener hårde og spændte. Du oplever måske ikke direkte smerte, med mindre at jeg som massør, begynder at trykke på den spændte muskel eller sene. Så mærker du smerten og du mærker, hvor anspændt du har gået rundt og været. Uden at du måske rigtigt har lagt mærke til det, for det har du bare mere eller mindre vænnet dig til.

Og med den dagligdag vi mennesker har med masser af timer med mobilen og pc’en,  en generel stresset livsførelse, så er det svært at undgå, at muskler i navnlig nakke, skuldre og arme mere eller mindre konstant er i gul zone. Læg dertil for nogens vedkommende også  mange timers træning med sport og fitness. Som udgangspunkt sundt og godt, med mindre du overanstrenger muskler og sener.

I en tidligere blog har jeg beskrevet, hvordan jeg behandler de gængse nakke, skulder og arm-problemer: https://www.massageart.dk/av-min-arm-skulder-og-nakke/

Arm, skulder og nakke i rød zone

Men så er der rød zone. Her er muskler og sener ikke alene hårde og spændte, men du har også smerter i dem – også uden at en massør trykker til.

Måske har du fået et hold i nakken – du er i hvert fald ikke i tvivl, hvis du har. Smerterne er forbandede, og din bevægelighed af  hoved, nakke, skulder og arm er stærkt hæmmet.

Du kan også over længere tid have opbygget en kraftig overbelastningsskade af den ene arm og skulder. Hvis det er i højre arm og skulder er det typisk pga. meget og ensidigt brug af mobiltelefon og computeren. Er venstre-håndet, så er det selvfølgelig venstre arm  og skulder.  Samme typer af overbelastningsskader ser jeg også hos fx frisører og tandlæger.

Typisk har du over tid  bevæget dig fra gul zone og ind i rød zone. I starten har du dulmet smerterne med piller, men på et tidspunkt – desværre oftest når der er gået lidt for lang tid – går du så til massøren eller til anden behandling.

Overbelastningsskader kommer snigende fra gul til rød zone

Jeg ser også tilsvarende overbelastningsskader i venstre arm og skulder.  Her er det oftest ambitiøse fra fitnesscentrene, der godt vil have en stor, muskuløs overkrop.  Hvis vi er højrehåndet, så er vores højre side stærkere end venstre side. Så når der skal løftes vægte, har venstre side problemer med at følge med, for der er jo samme antal kg på hver side af vægtstangen.  Stille og roligt kan der derfor opbygges en overbelastningsskade, og skulderen sniger sig fra gul over i rød zone.

Men uanset om det er den ene eller anden side af  arm og skulder, der har fået en overbelastningsskade, så er de svære at komme af med, når de først har sat sig.

Et hold i nakken, som nok er det, der gør mest ondt, kan med relativt få massagebehandlinger fixes. Men overbelastningsskaderne er straks sværere. Den dårlige nyhed er, at det kan tage mange måneder og mange behandlinger, før smerterne forsvinder.

Jeg behandler med japansk trykmassage

Jeg bruger primært japansk trykmassage i behandlingen, hvor jeg har klienten liggende på siden. (Se også videoen længere oppe på siden). På den måde kan jeg nemmest komme til alle de berørte muskler i både arm, skulder, bryst og nakke. Problemet er lige netop, at arm og skulder er kroppens finmekanik. Og få af os kan/vil stoppe vores arbejde eller træning eller brug af mobil og pc i en længere periode med et kontinuerligt behandlingsforløb.

Skal man have kål på disse overbelastningsskader, har jeg erfaring for gode resultater ved at kombinere den japanske trykmassage med akupunktur-behandling. http://www.shenmen.dk

Endelig er det også nødvendigt, at man får ændret på de rutiner, der har skabt overbelastningsskaden. Er det mobilen og computeren er det fx en god ide, at opøve venstre hånd og arm til også at kunne betjene mobil og mus. Så kan man skifte arm i løbet af dagen og på den måde mindske belastningen.